Ma 2022. augusztus 07., vasárnap, Ibolya napja van. Holnap László napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Ha a hazugsághoz ragaszkodsz, makacs vagy, ha az igazsághoz, vagy a fogadalmadhoz, akkor hű. Rajtad kívül senki meg nem tudja mondani, melyik urat szolgálod, hisz senki nem ismeri azt, hogy miben hiszel. Ám a hűséget onnan ismerni meg, hogy naggyá és erőssé teszi a követőjét.

Napi dilemma

Minden nap eldöntheted, hogy aggódással tekintesz-e a jövőre, s ezzel lassan, de biztosan megteremted azt, amitől félsz, vagy reménnyel és bizakodással várod Istentől azt, amire szükséged van.

Gondolatok a bizalomról PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 10. (kedd) 09:07

Eszembe jut egy szakállas vicc. A faluban árvíz van és a helyi plébános a kereszt-talpazaton imádkozik az Úrhoz, mentse meg. Arra megy egy csónakos ember, majd a katasztrófavédelem motorcsónakja és végül a vízi-rendőrség is. A plébános mindegyiknek azt mondja, menjenek csak tovább, mert őt az Úr megmenti. A plébános persze meghal és az Úr elé kerül, akit számon kér, hogy miért nem segített. Én- kérdezi az Úr- hiszen küldtem neked három segítséget is...

A cím témájához visszatérve a bizalom az élet dolgaira való nyitottságot jelenti. Történetünkben a plébános vesztét az okozta, hogy bár vágya volt az életre, szűk látóköre miatt nem volt nyílt arra, hogy megmentsék.

Egy kisgyermek amikor megszületik, nyílt a világra, minden ismeretlen érdekli, mindennel meg akar ismerkedni, mindent meg akar érinteni, kóstolni... mindenhez közelebb akar kerülni. A tanulási folyamat eredményeként lesznek a gyermek, majd később olyan események az életében, amelyet nem tud feldolgozni és sértettnek érzi magát (megszúrja a tű, megégeti a kezét, később megdorgálja a szülő, csalódik egy párkapcsolatban). A kezdeti nyitottság ilyenkor nagymértékben korlátozódik és kialakul a  bizalom ellentéte, a félelem.

Ugyancsak a nyitottság elvesztéséhez vezethet - lásd példánkban is- egy eszméhez, személyhez, állathoz, vagy tárgyhoz való túlzott ragaszkodás. Ilyenkor fordul elő, hogy a leszűkített szemlélet mellett az ember nem veszi észre az élet adta lehetőségeket, amelyek épp az ő kívánságára teremtődtek meg.

Minden emberben van félelem. Aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik. Van aki fél az anyagi világtól, akár a szegénységtől, akár a gazdagságtól. Persze egy gazdag ember azt mondhatja, hogy ő nem fél a szegénységtől... akár el is hihetnénk neki, de hát gazdagságban könnyű ezt mondani. Ilyenkor meg szoktam kérdezni: szét mernéd osztani a feleslegedet a szegények között? A válasz: igen, de nem akarom. Megérkeztünk. A gazdag ember is fél, éppen azért kompenzál, mert fél.

Vannak emberek, akik félnek a szexualitástól. Nem csak a konkrét nemi aktusra gondolok itt elsősorban, hanem az ő nemi jellegükre. Ma a feminista nők kifejezetten jó példái ennek. Fél elfogadni az igazi női aspektusait (a nő befogadó jellegű aspektusokat hordoz: alázat, lágyság, stb.) ezért inkább vállalják az elférfiasodást. Ez is kompenzáció, amely mögött az említett félelem húzódik. A férfiaknál természetesen a férfias vonások túlhangsúlyozása, illetve kompenzálása (hatalommal, nagyobb kocsi, nagyobb ház, stb.) jelenti ugyanezt a félelmet.

Az emberek sokasága fél a fájdalomtól. Nem csak a fizikai fájdalom itt a fontos, hanem a lelki is. Aki fél attól, hogy megsérül, hatalomra törekszik a többiek felett, vagy legalábbis azt az illúziót kelti, mintha neki hatalma lenne. Ez egy állati reakció: medve két lábra áll a másik állattal szemben, hogy nagyobbnak látsszon, a hörcsög felfújja a pofáját, hogy ijesztőbb legyen, abban reménykedve, hogy az ellenfél elhiszi róla, ő az erősebb. Sok ember amikor fél, felemeli  a hangját, esetleg ordít, vagy testi erejét fitogtatja.

Tömegesen félnek az emberek az el nem fogadástól, az elutasítástól. Ilyenkor az embernek állandó megfelelési kényszere van. Már nem tudja ki is ő valójában, csak egy a fontos: nem konfrontálódni és kedvét keresni más embereknek. Azt gondolom, hogy a főbűnöket leszámítva (gyilkosság, rablás, stb.) egy ember hitéhez mindig tud legalább annyi támogatót szerezni, mint amennyi ellenséget. Ha a hitem igaz, akkor talán nem az a fontos, hogy ki szeret, hanem hogy mindig van, aki szeressen.

A következő mondatom biztos sokakban felháborodást kelt majd, de aki őszinte akar lenni magához, belátja, hogy igazam van. A legtöbb ember hazudik. Ez is egy félelem eredménye, a neve: önmagam kifejezésétől való félelem. Van aki hazudik, ha nem akar valakit megbántani, hazudik, ha nem meri elismerni tévedését, hazudik, ha el akarja érni vágyait...stb. Hol kisebb, hogy nagyobb hazugságokba keveredik. Hazudik, ha el akarja rejteni külső hibáit (festi  magát, kompenzálja magát, stb.), hazudik ha megígér valamit, de nem tudja beteljesíteni, hazudik, amikor késik a megbeszélt időpontban, és így tovább.

A következő félelem a felelősségtől való félelem. Az az életérzés, amikor egy ember mindig mást okol a saját sorsának alakulásáért, és ő soha nem hibás, ő mindent megtett a dolgok helyes alakulásáért. Alapvető természeti törvény, hogy egy feszültség (konfliktus) kialakulásához potenciál különbségre van szükség. A potenciál különbséghez két pont szükséges, amelynek egymáshoz viszonyítva eltérő a potenciálja. Tehát ha konfliktusom van, abban pontosan 50%-kal én is benne vagyok.

Igen fontos félelem a szabadságtól, vagy a rabságtól való félelem. Az egyik ember a megszokás rabja, csak az általa ismert dolgokat szereti hajszolni amíg meg nem unja, kifejezetten szereti a szabályokat, mert azokban biztonságban érzi magát. A másik ember fél minden kötöttségtől (házasság, munkahelyi kötöttségek, stb.), ezért görcsösen ragaszkodik a szabadsághoz, észre sem veszi,  hogy így éppen olyan rabságban van, mintha ellenkezőleg döntött volna.

"Ne féljetek kicsiny hitűek!". Így szól Krisztus tanítása. Láthatjuk, hogy az ember hányféleképpen tud félni, azaz nem bízni. A szűk élettérbe szorított ember saját börtönében ütközik újra és újra nem létező falaknak, ami a szenvedését okozza, míg fel nem fedezi a pokolból való kiutat, a hit és a bizalom igazi lényegét, amely átível minden sötét szakadék felett.

 

Utolsó frissítés: 2011 május 29. (vasárnap) 10:46
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz! Ne vitatkozz senkivel. A vitatkozó emberek célja, hogy megtörjék hitedet, ezáltal átadjanak az ördögnek. Ugyanakkor hallgass meg mindenkit és azt az információt, amelynek hasznosságát megmérted isteni utadon, tartsd meg.

Téves mondások

Arról ismered meg a hitetlen embert, hogy háborog, mint a felkorbácsolt tenger, de az igaz hívő olyan, mint a háborítatlan tó vize, mert hitében megnyugvást talál.