Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

A szeretetért és kegyelemért egyetlen adósságod van csupán, a hála. Ugyanakkor mindezekért te még ezt sem várhatod el, ha boldog akarsz lenni. A te jutalmad ne legyen más, mint az öröm, hogy segíthettél.

Napi dilemma

Minden nap eldöntheted, hogy hazudsz-e másoknak és önmagadnak, s a végén úgy belekeveredsz az illúzióba, hogy még te sem tudod, ki vagy valójában, vagy egyszer, ha fájdalmasan is-, de megvallod hazugságaid és Krisztusban felszabadulsz.

Gondolatok a megbocsátásról PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 10. (kedd) 09:16

Az ember törekvéseinek egyik nem kívánatos gyümölcse a konfliktus. Amikor az ember a konfliktusait nem kezeli tudatosan, szívében harag, félelem keletkezik, amely aláássa életminőségét, és szenvedést  hoz arra, aki nem képes a megbocsátásra. A megbocsátás nem egyenlő az elfojtással, nem egyenlő a nemtörődömséggel (nem foglalkozom vele). Nem nevezhető megbocsátásnak, ha hátat fordítok a konfliktusnak és az sem megbocsátás, ha a konfliktus a feledés homályába vész.

Sok ezoterikus tanító ad trükköket, módszereket a megbocsátásra. A "bűnbak" elvén működő mágikus módszerek, mint a konfliktusok papírra vetése és elégetése, vagy a konfliktushelyzet számunkra kedvező kimenetellel történő vizualizálása átmeneti megkönnyebbülést hozhat ugyan, de végső megnyugvást nem. Ahhoz, hogy a megbocsátást megértsük, "induljunk el a kályhától".

A megbocsátás az a folyamat, amelyben az ember visszanyeri feltétel nélküli szeretetét a megbocsátás tárgyát képező személlyel szemben. Csak ennek a feltételnek a teljesülésével beszélhetünk megbocsátásról, ellenkező esetben a megbocsátás csak illúzió marad. Nem az a megbocsátás, ha a konfliktus után is szóba állok a konfliktusban szereplő másik emberrel, sőt az sem,  hogy illendően bocsánatot kérek tőle, ha a szívemben ezek után is ítélet van a másikkal szemben. Ha a megbocsátás elmarad, az ember tudatalattijára sötét foltként telepszik rá a konfliktus. Ez pontosan úgy működik, mint egy fekete lyuk. Elszívja az ember életerejét, megbetegedést, baleset, szélsőséges helyzetben halált hoz az emberre.

Egy-egy keleti, vagy bibliai bölcsesség ad keveset mondó igazságot a problémára: Engedd be a fényt, az majd betölti a sötétséget. Azt már kevesen értik, hogy mit jelent a fény. A megbocsátás nem a fény, hanem az a folyamat, amely lehetővé teszi a fény befogadását.

A megbocsátás akkor jön létre, ha sikerül az ember tudatából (tudatalattijából) száműzni a sötétséget. Ehhez a fizika törvényeit  meghazudtoló transzformációra van szükség, a bennünk lévő sötétséget át kell alakítani fénnyé. A sötétség, akárcsak egy gödör, nem létező dolog. A gödör a föld folytonosságának hiányából, a sötétség a fény folytonosságának hiányából származik, illetve azért, mert ennek a nem létező dolognak nevet adott az ember. A sötétséget akkor tudjuk átalakítani világossággá, ha értelmet adunk neki (pl.: a gödörbe fát ültetünk, a sötétségben pihenünk: éjszakai alvás, stb.). Ennek értelmében a bennünk lévő konfliktusoknak is értelmet kell adni ahhoz, hogy átpolarizálódjanak.

A megbocsátás folyamata az alábbi:

  1. A konfliktus megismerése: A megismerés során az alábbi kérdésekre kell tudom válaszolni: Mi volt az én törekvésem, illetve mi volt a partner törekvése, amely a konfliktust okozta. Mi volt az én erkölcsi gyengeségem és mi a partneremé, amely a konfliktust szította. Melyik törekvésnek, illetve erkölcsi gyengeségnek, mi volt a következménye. Mitől féltem én, és mitől a partnerem.
  2. A konfliktus megértése: A megbocsátó ember megérti a lelki okát a konfliktusnak. Nem csak a test cselekedeteit (beszéd, tett) látja benne, hanem azokat a téves képzeteket, félelmeket is, amelyeket a konfliktusba szereplő felek hordoztak magukban.
  3. A konfliktus átpolarizálása, értelemmel való megtöltése: A megbocsátó ember képes átpolarizálni a konfliktust, látja benne saját szerepét is. Képes belátni, hogy ő legalább akkora hányadban volt részese a konfliktusnak, mint partnere. Ebből képes levonni a pozitív konzekvenciákat, képes tanulni a helyzetből. A megbocsátó ember a konfliktust nem csapásként éli meg, hanem kegyelemként, amely lehetőség arra, hogy megismerje önmagát és tanuljon hibáiból, hogy egyre tökéletesebb legyen a szeretetben.
  4. A konfliktus elbocsátása (okulás, tanulás: a helytelen gondolatok, cselekedetek kicserélése)

A folyamatból következik egy alapvetés: csak az az ember tud megbocsátani, aki élete legfőbb céljának a valódi szeretet, azaz Istent tűzte ki. Az ilyen ember mindig értelmet tud adni egy konfliktusnak és abban nem a sötétséget látja meg, hanem a tükröt, amelyben megmutatkozik ki is ő maga valójában. Az ilyen ember mindenből képes tanulni egészen addig, míg el nem éri a teljességet. Az ilyen ember felismeri, hogy a saját boldogságáért nem egy külső személy, vagy körülmény felelős, hanem Ő maga, és boldogságáért képes lemondani elvi és anyagi dolgokról, hogy növekedhessen a szeretetben.

 

Utolsó frissítés: 2011 május 29. (vasárnap) 10:54
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz! Az az ember, aki saját ismeretében bízva nem fogadja el az igazságot, nemcsak hogy a tudás illúziójában él, de nem is sejti, hogy elbizakodottsága miatt nincs benne az Élet könyvében sem. Így lesznek elsőkből utolsók a végén.

Téves mondások

A szeretet jutalma az örök élet, a bűn zsoldja a halál! Ha Isten minden parancsolatát befogadtad, akkor se várj cserébe örök életet, mert a jutalmadat csak akkor kaphatod meg, ha feltétel és elvárás nélkül szolgálod az igazságot, ahogy a megváltód ezt tette. Ő azonban már az igaz törekvést is méltatja.