Ma 2023. december 07., csütörtök, Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

A te szavad legyen egyértelmű "igen", vagy legyen egyértelmű "nem". Ha válaszoddal bizonytalanságot hagysz magad után, az ördög cselekedett általad. Azonban, ha igent, vagy nemet mondtál gondoskodj róla, hogy szavaid hazugsággá ne váljanak.

Napi dilemma

Minden nap alkothatsz egy új szabályt, amellyel védheted magad a fájdalmaidtól, vagy megismered a legfelsőbb törvényt, és fájdalomtól mentesen élhetsz.

Az életed keresztje PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 10. (kedd) 09:43

Minden ember hordozza a keresztet, van, aki önként és alázattal tekint rá, van, aki nem önként és ellenszegülve az isteni akaratnak. Az egyik ember ilyen módon a mennyország felé tart, a másik ember élete a pokol mélységei felé. Mi dönti el? Természetesen te magad. Az a kérdés, hogy másokat hibáztatsz-e az életed alakulásáért, vagy felveszed a keresztet és végigjárod a kálváriád. Ez utóbbi esetben rádöbbensz, hogy minden út benned van, de a szenvedés útját te magad választottad.

Mindig vannak hamis próféták, így volt ez a ószövetségi Bibliában is. Ezek az írástudók, akik bár földi életükben egy tapodtat sem tettek, amely nem önző érdekeiket szolgálták, de hatalmukkal befolyásuk alá gyűrték a hiszékeny embertömegeket. Hatalmuk titka éppen az a megtévesztés volt, amely ma is folyik a Földön. Félelmet kelteni az emberekben, bűnösnek kikiáltani mindenkit, aki nem az ő törvényeiket követi. A bűntudat ennek következtében úgy elszaporodott a Földön, hogyha Isten nem nyújt kegyelmet, minden emberre a pokol tüze várt volna. Elküldte hát a Megváltót, aki ismét hirdette a kegyelmet és a szabadságot, aki saját példáján megmutatta az embereknek Isten valamennyi misztériumát. Melyek voltak ezek? Ne higgyétek, hogy csak a gyógyítások és a többi csoda, bár az is igen fontos.

Jézus életének igazi értéke az a példa volt, amelyet a sötétség elleni küzdelemben végzett. Lássuk csak, mik voltak ezek. Ahhoz, hogy az ember megszabaduljon szenvedéseitől, szembe kell nézni félelmeivel, és vágyaival, amelyek a szenvedést okozzák. Jézus ebből mutatott be áldozatot. Lemondott minden vágyáról, hogy szolgálhassa az emberiség felemelkedését: nem vágyott anyagi javakra, mégis volt neki mit ennie, innia. Nem vágyott kapcsolatokra, de embersereg vette körbe minden lépését. Nem vágyott hatalomra, mégis hatalma volt az embereken, még azokon is, akik nem fogadták el őt. Nem vágyott szeretetre, mert ő szeretett mindenkit.

A valódi példamutatást a félelmek terén követte el. Nem félt az anyagi világtól, akkor sem hallgatott az ördög kísértésének, amikor megéhezett. Nem félt a szexualitástól, egyforma szemmel nézett minden nőre és férfira. Nem félt a fájdalomtól, a megsértéstől, mert tudta ki ő, honnan jött és hova tart. Nem félt az el nem fogadástól, mert tudta, hogy az emberben lévő gonosz, amely el nem fogadja, és ő pont azt jött legyőzni. Nem félt az önmaga kifejezésétől, bátran ostorozta az embereket, hogy felrázza őket tudatlanságukból, de kegyelmét is szívesen osztotta, ha valaki megalázta magát előtte. Nem félt a felelősségtől. 12 apostolát küldte a halálba, de az életükért felelősséget vállalt, s elhívta őket a felszabadulásba. Nem félt a szabadságtól, ezért a halál sem tudta fogva tartani, mert egyszerűen nem hitt a halálban.

Figyelj most a te életedre. Melyik félelmedet győzted le már? Ne áltasd magad, mert egyiket sem. Az, hogy nincs körülötted kísértés, az nem jelenti, hogy győztél, hanem azt, hogy nem ismered magad. A te életedben a kereszt nem jelent mást, minthogy a példán felbuzdulva, hogy lehetséges, szembeállsz a félelmeiddel és egyesével legyőzöd őket. A félelem legyőzése nem azt jelenti, hogy megerőszakolod magad. Ha félsz a repüléstől, és repülőre ülsz, akkor a halálfélelmed nem győzted le. Legyőzni akkor fogod, ha a halál kapuján szabadon jársz ki és be:) Ahogy az el nem fogadástól való félelmedet is akkor győzheted le, ha nem folyton a megfelelni vágyás, mások figyelmének a magadra vonása, a központban élés motivál, hanem az, hogy hogyan tudsz felemelni másokat. A fájdalomtól való félelmedet (megsértettségtől, agressziótól való félelmet) akkor tudod legyőzni, ha képes vagy a téged sértegető emberekre saját gyermekedként nézni. Sorolhatnám az összes félelmet, de inkább értsd meg a kereszt hordozójának üzenetét, amely így hangzik: „Ha valaki nem veszi fel a maga keresztjét, és nem jön utánam, nem lehet az én tanítványom” (Lk 14.27).

Világszerte számos helyen rendeznek keresztcipelő rendezvényeket, de az igazi keresztet, amelyet magában hordoz, igen kevés ember viszi el a golgotára, ahol megszabadulhat tőle. A keresztény ember kétféleképpen teheti meg ezt, vagy őszintén magába engedi a Megváltóját, vagy hiszi a tanításokat, és ő is végigmegy a keresztúton, a saját félelmeivel és túlzott vágyaival és leteszi azokat. Egyszer elválik majd az ocsú a búzától. Sokan lesznek, akik sötétségre kerülnek, bár azt mondják hittek Istenben, de szívükben nem találtatott igazság ebben a dologban. Parázna ember módjára jósokat, és más hamis tanítót követtek igaz ige helyett. Nem fogadták el a világosságot, mert sötétségükhöz ragaszkodtak. Aki csak gazdagságra, hatalomra és paráznaságra vágyik, és gyáva, hogy Istenről színt valljon, hogy bűnét megvallja, az a szenvedést megérdemli.  Aki viszont felveszi keresztjét, meggyűlöli magában a bűnt, vágyait Istenre irányítja, élni fog és jutalma véget nem érő boldogság lesz egyszer. Ne rémülj meg, ha nem tudod levetni minden gyengeséged, mert adatott neked, akinek van hatalma a szabadításra. Várd őt szíved teljes odaadásával, és ő letöröl minden könnyet a szemedről. Isten megváltotta azokat, akik a kezdetektől fogva be vannak írva az Élet könyvébe. Ők azok, akikben lelkük mélyén ott van a Szentlélek. Ezért vágynak vissza a fénybe és ezért okoz szenvedést nekik a bűn.

 

Utolsó frissítés: 2011 május 29. (vasárnap) 10:42
 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj az Istentagadó emberektől. Aki az igazságot tagadja, hogy mondhatna néked bármit is, ami igaz. Egy hívő ember a nem tudását Istentől vett hittel pótolja, így kétely nélkülivé válik. Egy hitetlen a nem tudását feltételezésekkel és általánosításokkal pótolja, sokan attól sem riadnak vissza, hogy hazudjanak saját "igazuk" bizonyítására.

Téves mondások

Ha a hazugsághoz ragaszkodsz, makacs vagy, ha az igazsághoz, vagy a fogadalmadhoz, akkor hű. Rajtad kívül senki meg nem tudja mondani, melyik urat szolgálod, hisz senki nem ismeri azt, hogy miben hiszel. Ám a hűséget onnan ismerni meg, hogy naggyá és erőssé teszi a követőjét.