Ma 2023. december 07., csütörtök, Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

A szeretetért és kegyelemért egyetlen adósságod van csupán, a hála. Ugyanakkor mindezekért te még ezt sem várhatod el, ha boldog akarsz lenni. A te jutalmad ne legyen más, mint az öröm, hogy segíthettél.

Napi dilemma

Minden nap eldöntheted, hogy az egész világnak meg akarsz-e felelni, s eközben inkább vállalod, hogy elveszted önmagadat, vagy csak a belső boldogság elhívásnak akarsz megfelelni, így a fél világ gyűlölni fog, de élni fogsz.

Az ima PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 10. (kedd) 10:51

Az embert sokféle élethelyzetbe keverhetik saját vágyai, félelmei és döntései, amikor pedig az egójának nem tetsző dolgot tapasztal útja során, Istenhez imádkozik segítségért. Sajnálatos módon, a legtöbb ember Istennek való kapcsolata ki is merül abban, hogy rendszeresen kér valamit imáiban. Ez a cikk értük íródott.

 

 

Az ima eredetileg az imádság szóból származik, így gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy nem elsősorban a kérés jellegű kommunikáció eszköze, hanem az Isten imádaté. Az ember az ima által képes betölteni a tíz parancsolat első törvényének egyik részét, hogy „csak istenedet imádd”. Isten nevének imádattal és hálával történő emlegetése igen komoly tudatváltozást hozhat létre az emberben és az ilyen jellegű ima közelebb viszi az embert Istenhez, csökkenti az elválasztottság érzetet. Nincs módszere és természetesen csak az őszinte imádatnak van ilyen hatása. A Krisna hívők „Hare Krisna” kifejezéssel fejezik ki imádatukat Isten felé, a keresztény embereknek is adatott ilyen imádatot kifejező mantra: „Szent, szent, szent az Úr”. Közel van az idő, pár hónap és megismerhetitek ennek az imádatnak az erejét! Futótűzként fog végig vonulni a lélek az Istenben hívőkön.

A lélek nem ismerői azt javasolják a halálukon lévő emberekhez, hogy imádkozzanak Istenhez kegyelemért. Én azt javaslom minden embernek, ha eljön az óra, hogy menni kell, eszébe ne jusson csak kérni, ehelyett bánja meg minden bűnét és kezdje folyamatosan imádni az Istent. Boldog az az ember, aki Isten nevének a dicsőítésével a száján hal meg. A bálványok közt felnevelkedett emberek javasolják, hogy a vég idején gyertya és kereszt társaságában imádkozva kérd Isten segítségét, azonban én óvnálak a bálványimádattól, ehelyett azt javaslom, mind a haldoklók esetében: tarts bűnbánatot és dicsőítsd az Istent. Ez segít rajtad, a bálványok nem.

Természetesen beszélnünk kell az ima másik, az emberek számára fontos aspektusáról, a kérésről. Az emberek szeretik a sok beszédet, pedig a megváltójuk arra tanította őket, hogy „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok!” Remélem, egyszer minden ember megérti, hogy egy hittel elmondott ima többet ér ezer hitetlenségben elmondott versikénél, illetve azt is, hogy nem hiába a „Mi atyánk” kezdetű ima tanításánál mondta ezt a megváltó, hiszen ez az ima az ember minden óhajának teljesítésére elegendő. Aki nem ismeri a lélek útjait, természetesen kitalál minden egyéb imádságot, sőt mai „nagy”, de tehetségtelen tanítók újakat is találnak ki, bízva abban, hogy nevük fennmarad általa, de ez csak megtévesztés. Jézus imája az ember minden szenvedésére képes választ adni. Szándékosan nem részletezem, hogy miért, mert az írástudó, de lélek nem ismerő emberek sablonok alapján akarnának új imákat költeni.

A kérés jellegű ima egy-egy aspektusára azonban felhívnám a figyelmet. Minden kérés jellegű ima velejárója, hogy az emberi tudatot nyitottá tegye a kérés tárgyának befogadására. Magam is sok embernek hívtam fel a figyelmét, hogyha imádkozik valamiért, legalább legyen nyílt annak befogadására. Aztán, amikor elment mellettük a lehetőség, akkor ismerték fel (gyakran a figyelemfelhívásomra), hogy éppen ezért imádkozott. A megváltó felhívta a figyelmét az embernek: „Kérjetek és adatik néktek”, azonban figyeljetek arra is, hogy amit kaptok, el tudjátok fogadni. Aki egynél több vasat tart a tűzben, hitrendszere nem letisztult arra is ügyeljen, hogy amikor kér, épp a kettősége miatt előfordulhat, hogy egy másik irányból veszteség érheti. Példának okáért, aki boldogságot kér, ne csodálkozzon, ha anyagi veszteségek éri, hiszen Isteni tanítások szerint a boldogtalanság egyik oka épp az anyagiakhoz való ragaszkodás.

Isten maga az igazság, a szeretet, a béke, és az erkölcs. Ha olyat kérsz, amely ezekkel az elvekkel ellentétes, azt az ördög fogja teljesíteni, de akkor a lelkedre is számot tart. Ezért ha rám hallgatsz, soha nem kérsz olyat, ami egy másnak árt. Boldog az az ember, aki nem anyagi javakat kér, hanem n lelki kincseket, mert az ember a nehézségek közepette is az Isten útját járja.

Sok ember nem képes imádkozni, mert akkora bűntudata van, hogy nem mer Isten elé állni és kérni tőle. A betegeknek van szüksége, az nem lehet igazság, hogy amikor épp lelkű vagy, azért nem állsz Isten elé, mert nincs mit kérned, amikor pedig fáj a lelked, akkor azért nem, mert bűntudatod van. A bűntudat az ördögtől van, még inkább indokolt az Istennel való kapcsolat.

A minap egy érdekes történetet halottam. Egy tizenéves fiú arról panaszkodott, hogy pesti lakos lévén a lakóhelye szerinti plébániában tanul egyfajta gyónási szöveget, majd amikor egy családi esemény miatt vidékre utazott és ott gyónt, a helyi plébános folyton kijavította az ő szövegét arra a szövegre, amelyet a plébános tanított a helybelieknek. Óvakodjatok az efféle pásztoroktól, mert mérgezik a lelketeket. Nem a szöveg fontos, hanem az őszinteség. A saját szavaiddal is gyónhatsz, tarthatsz bűnbánatot, a saját szavaiddal is dicsőítheted Istent és a saját szavaiddal is kérhetsz. A lényeg, hogy tedd azt őszintén, alárendelve magadat az Úrnak. Isten és az ember kapcsolatát nem határozhatja meg semmilyen intézmény, csak te magad. Papok és tanítók utat mutathatnak neked, de nem kötelezhetnek semmire. Neked kell döntened arról, hogy elfogadod-e a tanítást vagy sem. Ha elfogadod, és a szerint cselekszel, akkor is ugyanolyan közel lehetsz Istenhez, mintha nem fogadod el, és a szerint cselekszel, mert Istennel egyetlen dolog tart egységben az igazság.

Összefoglalóan tehát az imával kapcsolatban az alábbiakat érdemes megszívlelned:

  • Dicsérd az Urat, amikor csak teheted, akkor is, ha bajban vagy.
  • Ne szaporítsd a szót, inkább hittel imádkozz, mint sokszor.
  • Tudd felismerni és elfogadni azt, amit az imáid folytán kapsz.
  • Isten akkor is szeret, ha a legnagyobb bűnt követted el, ha szándékodban áll változni, bűneid megbocsáttatnak, kérd bátran a megváltást.
  • Imáiddal tiszteld az Istent és ne kérj tőle olyat, amellyel megsértené saját természetét (igazság, szeretet, béke, erkölcs).
  • A „Mi atyánk” minden emberi szükségletre alkalmas ima, de imádkozás közben bátran használd a saját szavaidat, Isten az őszinteségedet értékeli, nem a sablonos szövegeket.

Arról ismerni meg, hogy az ember az erkölcs útját járja, ha egyre kevesebbet kér Istentől, de egyre többet dicsőíti az Ő nevét. Akinek e világon nincs fontosabb, mint az igazság, a szeretet, a béke, az nem ragaszkodik anyagi világ dolgaihoz jobban, mint ezen aspektusokhoz, így kérései előbb lelki kincsekre, majd ha azokat megkapta, a felszabadulásra vonatkoznak. Amikor pedig megszűnik az emberben a kérdőjel, megszűnik a létszomj és megvalósul az, amire az emberiség mindig is vágyott, visszakerül oda, ahonnan kiesett. Attól a naptól fogva pedig hűen őrizni fogja ezt az egységet úgy, mint az angyalok: Isten dicsőítésével!

 

Utolsó frissítés: 2011 május 28. (szombat) 12:43
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz! Ha bármelyik vallás, vagy gyülekezet bármely követője nem fogadja el Krisztust, annak neve nincs benne a Bárány Életkönyvében. Sok ember fog megdöbbenni, amikor eljő az elragadtatás ideje, de ők itt maradnak annak ellenére, hogy hívőknek tartották magukat.

Téves mondások

Előbb megtanítom neked, hogy milyen gonosz vagy, azután megtanítom neked, hogyan válhatsz szentté. Ezt azért teszem, hogy soha többé meg ne tévesszen senki. Aki ismeri a gonoszt és ismeri azt, ami szent, mindent tud az életről.