Ma 2024. március 04., hétfő, Kázmér napja van. Holnap Adorján és Adrián napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Egy Isten van, és nincsen kívüle más. Boldog az az ember, aki törekszik, hogy megértse és átélje ezt az igazságot, amely egyben az egyetlen is az önvalóság tengerén.

Napi dilemma

Minden esetben, amikor a másikban hibát látsz, eldöntheted, hogy a szemébe kiáltod-e a te igazságod a világról, s ezáltal még nagyobb kettősségbe taszítod őt, vagy felteszel neki egy kérdést, amellyel egyrészt megismerheted, hogy ő miként látja a világot, másrészt lehet a te világnézeted is alakul általa.

Az apa PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 30. (hétfő) 08:07

Az anyáról írt előző cikkemben azt írtam, hogy anyának lenni különleges életfeladat. Ez az állításom az apákra is kiterjeszthető, és az apák ebben egyenrangú félként érezhetik magukat. Persze az állítás mindkét oldalon azokra az emberekre vonatkozik, aki felvállalták a szülői szerepet és erejüktől függően mindent megtesznek a családért.

A férfiakra is jellemző az az állítás, hogy nem kötelező apának lenni, azonban aki önszántából, vagy tudatlanságból, felelőtlenségből apává válik, isteni kötelezettséget von magára és felelősséggel tartozik gyermeke iránt. Jaj annak, aki gyermeke életére tör, vagy elhanyagolja apai kötelezettségét, de Isten kegyelme árad arra az apára, aki megtesz minden tőle telhetőt gyermeke boldogulása érdekében.

Az apa feladata, hogy a gyermeket a férfi aspektusokra tanítsa. Akár fiú, akár leány a gyermek, egyformán szüksége van arra, hogy megtanuljon életképes maradni, megteremteni az élethez szükséges feltételeket. Egy apa akkor van a helyes szerepben, ha sugározza a fizikai biztonságot: "Ne félj, mert védelek, megteremtem mindenféle szükségleted. Azért vagyok itt, hogy óvjalak téged minden külső veszéllyel szemben". De vigyázz, egy gyermek intuitív lény, az apát akkor fogadja el hitelesnek, ha az apa a család többi tagja felé is ezt éli meg. Ha a gyermek az apát kettősségben látja, hogy a másik gyermek, vagy a feleség felé nem képes fizikai biztonságot sugározni, akkor a gyermek sem fogja fizikailag biztonságban érezni magát. A legnagyobb hiba, amit egy apa megtehet, hogy bármely családtaggal szemben indulatból érzelmileg, vagy fizikailag erőszakot követ el. Ugyanakkor a legjobb, amit megtehet, ha a családban következetes, határozott (ez nem egyenlő az agresszivitással), megfelelő családi erkölcsi törvényeket tart fenn, amelyet számon is kér.

Az apa közvetett feladata, hogy a gyermek számára a női aspektusok is elérhetők legyenek. Amennyiben az apa erősíti az anyát abban, hogy az anyaság mellett nő is lehessen (dicséri szépségét, alázatát, stb.), akkor a gyermekben nem alakul ki tagadás a női befogadó jelleggel szemben és ezeket az aspektusokat is elfogadja, mint az egyensúlyhoz szükségeset. Így a lány gyermek nem akar mindenáron fiús lenni, mert úgy érzi, hogy abban jobban érvényesül, a fiú gyermek pedig szívében lágyabb lesz és befogadóbb. Így biztosítható a gyermekek lelki egyensúlya.

Lássuk, hogy egy helyes szerepben lévő apa mit tud átadni a gyermeknek az életre. Az első és egyik legfontosabb, hogy a gyermek helyesen, tudása szerint legyen képes kielégíteni a szükségleteit. Ne csak elvárása legyen, hanem azokban a dolgokban, amelyekre ráhatással van, képes legyen önálló döntéseket hozni, illetve cselekedni. Az apának kell megtanítani a gyermeket, hogyan tudja összehangolni a hitét, a képességeit annak érdekében, hogy céljait el tudja érni.

Az apa képes megtanítani a fiúgyermeket, hogy hogyan kell kontrollálnia a testi erejét a gyengébbel szemben, illetve hogyan tudja tisztelni a női nemet. Az apa képes megmutatni azt is, hogy a gyermek hogyan tud uralkodni önmagán, illetve hogyan kell vezető szerepet betölteni bizonyos élethelyzetekben, amikor arra a gyermeknek szüksége van.

A gyermek az apától lesheti el, hogyan kell elviselni a testi-lelki fájdalmat méltóságteljesen, illetve azt is, hogyan fejezze ki akaratát, hogy azzal ne sértsen meg másokat. Az apa tanítja meg gyermekét, hogy elfogadja azt, hogy útját és céljait keresztezhetik más emberek, vagy körülmények, hogyan tudja a helyes megismeréssel és problémakezeléssel mégis elérni célját.

Az apa tanítsa meg a gyermeket arra, hogyan kell kifejezni és azonosulni a törekvéseivel, hogyan kell azt helyesen kommunikálni a nagyvilág felé, hogy törekvését a világ segítse és ne akadályozza. Az apától kell ellesnie a gyermeknek, hogy minden szaváért, minden tettéért vállalja a felelősséget, és képes legyen korrigálni önmagát.

Az apának kell megtanítani a gyermeknek a lelki élet törvényszerűségeit, és azt is, hogy a gyermek, hogyan emelkedhet fel általuk, hogy felszabadulhasson.

Apának lenni sem könnyű feladat, azonban az emberi faj akkor maradhat fel minél hosszabb távon, ha az embereket nem csak önző érdekei, hanem a fajfenntartása is vezérli. Ebben kell nagy szerepet vállalnia egy apának, hogy gyermekét megtanítsa hosszú távon gondolkodni és figyelembe venni a faj érdekeit is. Ez abban rejlik, hogy a gyermek megtanul erkölcsösen élni, bízni tudásában és erejében, hogy megtalálja azt a megoldást, amelyben a legtöbb ember kiengesztelődhet.

Ha a nők és anyák ellen szóltam, van mondanivalóm a férfiaknak és az apáknak is. A nem tudást nem lehet erővel és háborúval, sem drága kocsikkal, sem gazdagsággal helyettesíteni, mert az is a nem tudásból van. Ha nem értitek amit mondok, akkor nagy baj van, mert a remény is elúszott. Nem attól fognak benneteket elfogadni a nők, nem attól lesztek jobb apák, hogy gyermekeiteket drága, mégis értéktelen holmikkal halmozzátok el, amit a rozsda és az idő megemészt. Jó férj és jó apa akkor lesztek, ha feleségeteknek és gyermekeknek adni tudtok olyan lelki kincseket, amely megmarad az idők végezetéig. A hívő apa, aki Istenben hisz, megérti, hogy ő Ádám, az első ember, akiből mindenki lett. Ő viseli az emberiség sorsát, ő hordozza nem csak a saját, de a feleségének a bűnét, mert az Isten erősnek teremtette a férfit, hogy elbírja azt.

 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj az energiát Istenként tisztelő emberektől. Ha energiát küldesz olyan eseményre, amelyet szeretnél elérni, akkor nem döntöttél és nem bocsájtottál meg. Így erővel akarod elérni azt, amire vágysz. Az igazsághoz nem szükséges efféle varázslat.

Téves mondások

Arról ismered meg a hitetlen embert, hogy háborog, mint a felkorbácsolt tenger, de az igaz hívő olyan, mint a háborítatlan tó vize, mert hitében megnyugvást talál.