Ma 2023. szeptember 27., szerda, Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Arról ismered meg a hitetlen embert, hogy háborog, mint a felkorbácsolt tenger, de az igaz hívő olyan, mint a háborítatlan tó vize, mert hitében megnyugvást talál.

Napi dilemma

Minden nap eldöntheted, hogy újabb és újabb spirituális módszert akarsz-e megismerni, amely mivel nélkülözi a teljes igazságot, gyakran cserben hagy, vagy igaz hitet akarsz szerezni, amely nem hagy cserben soha.

Munkahelyi közösségek PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 30. (hétfő) 09:03

A munkahelyi közösségek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a közösségformáló erők általában nem érzelmi viszonyok, hanem érdekek. A munkahelyen előbb ilyen érdekkapcsolatok születnek, s igen kevés esetet kivéve, általában nem is fejlődik tovább ez a viszony. Ugyanakkor a munkahelyi közösségben igen értékes lelki kincsek találhatók, ha annak tagjai motiváltak abban, hogy saját egójukat legyőzzék.

A munkahelyi közösségek célja elsősorban az értékteremtés, amelynek következtében a munkavállaló is részesül a megteremtett érték valamilyen hányadából. Amennyiben a munkahelyi közösség képes összehangolni, hatékonnyá tenni tevékenységét, akkor nagyobb az érték, nagyobb a részesedés, ellenkező esetben az értékből való részesedés igazságtalanul is alakulhat. Melyek azok az értékek, amelyek gazdagíthatnak, ha egy munkahelyi közösség helyesen van irányítva?

A csapatszellem
A csapatszellem minden magára valamit is adó munkahely címerére ki van írva, azonban valódi mivoltával igen kevesen vannak tisztában. A csapatszellem egy munkahelyi közösség azon képessége, ahogy tagjainak erősségeit a legoptimálisabban tudja kihasználni az értékteremtés hatékonyságának érdekében. A legtöbb munkahelyen sajnos ez nem így van, az vezet, akinek a legnagyobb a hangja, vagy a legagresszívabb, és nem az, aki ismeri a döntés helyes mechanizmusait, vagy képes legjobban mozgósítani a beosztottakat a cél érdekében. A legtöbb munkahelyen a részesedés növekedése érdekében helyezkedés történik és nem csapatmunka. A csapatszellem akkor fénylik egy cégnél, ha a a kreatív ember tervez, és nem az akinek diplomája van hozzá, ha az a vezérigazgató, aki a cégben hisz, és nem a prémiumában, ha az HR-es, aki empatikus, jó emberismerő, aki képes erőt adni az embereknek és nem az, aki mindenáron a főnöknek akar megfelelni a beosztottak kárára. Akinek jó a figyelme és tud koncentrálni, de kicsi a végzettsége, jól működik majd egy gépsor mellett. Sok-sok mindent lehetne mondani a csapatszellemről, de a lényeg, hogy egy jól működő cégnél az egyének erősségei vannak a legjobban kihasználva. Mindig mosolygok, amikor a cégek hasztalan csapatépítési tréningekre viszik a beosztottakat, ahol óvodás gyakorlatokat hajtanak végre, a saját valóságukat viszont nem ismerik fel. A csapatszellem kialakítása ugyanis nem elsősorban a beosztottak felelőssége, hanem a vezetőké. A beosztottak legnagyobb erénye ebben az együttműködési képesség, azonban ezzel van általában a legkevesebb gond, hisz mindenki szereti csinálni, amiben erős, amit elismernek mások is.

Felelősség
Az ember felelős a tevékenységének gyümölcséért, hiszen azt egy másik ember fogja használni, fogyasztani. A vezető ezen túl felelős a cég érdekeinek érvényesüléséért, ugyanakkor felelős a beosztottak érdekeinek, szükségleteinek kielégítéséért is.  Felelősnek lenni nem annyit jelent,  hogy aggódni az említett célok érvényesítéséért, hanem biztosítani minden feltételt annak teljesüléséért, illetve megoldani, elhárítani minden akadályt, amely a célok teljesülését akadályozzák. A legtöbb vezető csak a felelősségek oda-vissza történő hárítására képes (a főnök követelményeit a beosztottakra hárítja, a beosztottak szükségleteit a főnökre). Felelős beosztott úgy gondolkodik helyesen, ha abban a tudatban él, hogy munka eredménytelensége őt terheli, így latba veszi lehetőségeit és képességeit, amit meg tud tenni meg tesz magától, amit nem tud megtenni, azt időben jelzi a vezetőjének. A felelős vezető úgy gondolkodik, hogy bármelyik beosztott bármit helytelenül tesz, azért is ő a felelős, ezért rendszeresen információt szerez a beosztott munkájáról, a beosztott munkavállalói képességének alakulásáról és gondoskodik, hogy a beosztott munkaereje, képessége folyamatosan képes legyen megújulni.

Uralkodási képesség
A vezetők egyik fontos erénye, ha képesek megfelelően irányítani, koordinálni beosztottakat. Az uralkodás típusa függ attól, hogy a beosztottak milyen jellegű uralkodásra képesek helyesen cselekedni. Az ún. finom menedzsment eszközökkel élő vezetők elsősorban motivációkkal érik el, hogy beosztottaik optimálisan dolgozzanak (dicséret, jutalmazás, stb.), míg durva menedzsment nem riad vissza az elmarasztalástól, sőt a büntetéstől sem. A legjobb vezető az, aki képes úgy irányítani a beosztottait, hogy azok az ő távolléte esetén is képesek a vezető szellemében cselekedni. Ennek érdekében a vezetőnek többször egyértelműen ki kell nyilvánítani vezetői akaratát és elvárásait, miközben ez mellé nyilvánvalóvá kell tennie döntési mechanizmusát. A legjobbak mindezt úgy képesek megvalósítani, hogy a durva menedzsment eszközöket sem kell használniuk, hanem a munkavállalót érdekelté teszik a helyesen végrehajtott folyamatokban.

Szolgálatra való képesség
Beosztottak és beosztott vezetők számára egyaránt fontos, hogy elismerjék maguk fölött álló erőt, hatalmat. Megnyirbálódik az egó, ha ezt valaki tiszta szívből képes belátni, mert abban a pillanatban megszűnik az a hamis Én-képzet is, hogy én vagyok a világ közepe és teteje. Aki képes szolgálni, az befogadó, aki uralkodni is képes, az teremtő, a kettő együtt alkalmassá teszi az embert az együttműködésre, hiszen az együttműködésben hol domináns, hol alárendelt szerepben van az ember.  Az együttműködő emberből kiürülnek a negatív érzelmek (fájdalmak: harag, irigység, stb.) és erősödik benned a szeretet.

Csupán néhányat soroltam fel a munkahelyi közösségben megélhető, megtanulható aspektusok közül, de a felsoroltak a legfontosabban mind közül. Sok ezoterikusnak van egy munkahelyi énje, amelyben e világi életet él, és van egy ezoterikus énje otthon, ahol megjátszhatja a szentek szentjét. Arra tanítalak, hogy te ne ilyen legyél, a munkádban is megtalálhatod azt a célt, azokat a kincseket, amelyben közelebb kerülhetsz Istenhez. Lehetsz hentes, cipész, vagy varrónő, sok isteni aspektust leszel képes megtanulni, ha ezeket tudatosan kezeled. Ha így teszel akkor is előrébb leszel Isten országában, mint a képmutató ezoterikus, ha nem volt korábban semmilyen előképzettséged a lélekről.

Utolsó frissítés: 2011 május 30. (hétfő) 09:08
 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj az Istentagadó emberektől. Aki az igazságot tagadja, hogy mondhatna néked bármit is, ami igaz. Egy hívő ember a nem tudását Istentől vett hittel pótolja, így kétely nélkülivé válik. Egy hitetlen a nem tudását feltételezésekkel és általánosításokkal pótolja, sokan attól sem riadnak vissza, hogy hazudjanak saját "igazuk" bizonyítására.

Téves mondások

Hitetlen ember esetében az idő az ördög malmára hajtja a vizet, hívő embert azonban az idő sem tántorítja el legfontosabb erkölcsi kincseitől. Így aztán aki a holnapban remél boldogságot elbukik, aki minden nap Isten mellett dönt, és folyton törekszik, az felemeltetik.