Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Szavazás

Szerinted, a hívő emberek korlátoltabban élnek embertársaiknál?
 

BELÉPÉS

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Az az ember szereti az Istent, aki igyekszik megismerni őt, aki bízik benne, és igyekszik ő maga is tökéletebbé válni, s nem az, aki félelemből, vagy szükségből vágyik rá, de nem cselekszi az ő tanítását.

Napi dilemma

Minden nap titkolhatod, hogy mit tettél, és egész életeden átvezet a belső szenvedés, vagy elismered, hogy ki vagy, és szenvedésed lecsökken a jóvátétel idejére.

Egészséges táplálkozás PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 június 03. (péntek) 09:47

Az egészséges táplálkozás ma sokan sokféleképpen értelmezik a világban. A legtöbb nézetben az a közös, hogy mindegyik a táplálék minőségének megválasztására ad valami "megoldást", illetve sajnos az is közös, hogy mindegyik korlátokat állít az egészséges táplálkozás égisze alatt, a jóhiszemű ember igen nehezen tudja eldönteni, mit is tegyen, ha  egészséges akar lenni.

Amikor egy-egy diabetikus azt mondja,  hogy mindent ehetsz, felcsillan az ember szeme... azonban hirtelen jön a hideg zuhany, hogy igen, de nem mindegy, hogy mivel eszed, és mikor. Emlékszem nagyapámra... a zsíros kenyeret evett, kolbászt és húsokat, kilencven éves volt, amikor meghalt. Mindvégig egészséges volt, az utolsó előtti napon is szorgosan dolgozott a szőlőben. Biztosan nem lehet abszolút igazság, amit az egészséges táplálkozásról hallani... legalábbis a nagyapám megcáfolta az életével ezt.

Az öregek tudtak valamit az egészségről... vagy nem tudtak valamit az egészségtelenségről. A mai emberek hiszékenyek... de nem volt mindig így. A nagyapám korában nem volt média, aki elárasztotta volna mindenféle ostobasággal az étert és folyamatosan tömte volna az emberek fejét. Így nagyapámnak megadatott, hogy ne kételkedjen soha abban amit megeszik, viszont nem tehette meg, hogy nem dolgozik, s az e kettőben vetett rendíthetetlen hite egészségesen tartotta. Hogyan is működik ez?

Az ember azzá válik, amit megeszik? Igaz lehet. A mai kor embere folytonosan mit hall? A kutatót kutatnak, mert az a dolguk. Megállapítják, hogy ez a táplálék rákot okoz, amaz szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, ez emésztési zavarokat hoz, amaz meg potencia zavarokat. A kutatók statisztikai alapon dolgoznak, a 60 % os eredmény megnyugtatja őket, hogy jó irányban tapogatnak és könyörtelenül beírják magukat a történelembe. A média mindig lesben áll, hogy újabb és újabb hírekkel lássa el az emberek tömegeit, a mindenre befogadó, hit nélkül élő emberek pedig elfogadják igaznak mindezt. Jobb híján mégis továbbra is azokat az élelmiszereket eszik, amelyek rákkeltőnek, egészségtelennek hisznek. Így kerülnek saját maguk ítélete alá...

Az én hitem szerint egészségesen táplálkozni az alábbiakat jelenti:

A  bűn zsoldja a betegség. Bűn az, amit az ember hite ellen cselekszik!

A legfontosabb! Soha ne ítéld meg, ne gyűlöld  azt amit eszel. Ha így teszel, gyűlöletet eszel, és egészségtelen dolgokat. Tudd, hogy mit eszel, az számodra a legegészségesebb táplálék, hisz azért eszed, mert kívánod, illetve azért kívánod, mert a szervezetednek szüksége van rá. Ha a táplálékodról azt  hiszed, hogy az egészségtelen, és mégis megeszed, akkor valóban ártani fog neked.

Változatosan egyél. A sokféle táplálékban rejlő életerő, tápanyag hosszú távon kiegyenlítődik. Nem fordulhat elő, míg egyik tápanyag féleségből felhalmozol, addig a többiből nem veszel elegendőt magadhoz. A változatosság természetesen nem azt jelenti, hogy a kedvenc táplálékod (pl.: hús) készíted el változatos formában, sőt azt sem, hogy a természet változatos ízeit folyton elnyomod a kedvenc ízeiddel (ketchup, majonéz, túlzott sózás, fűszerezés, stb.). Szeresd az összes alapízt (édes, savanyú, csípős, sós, keserű, fanyar) és változatosan fogyaszd őket. Tudd, hogy amelyik ízt megtagadod magadtól az egészségedből tagadtál meg egy darabot, hiszen a különböző ízek az alapelemek keverékeinek ízei.

Mértékletesen egyél. Pontosan annyit egyél amennyire a szervezetednek szüksége van. Ne egyél többet, mint hited diktálja ("jól laktam, de ezt már nem hagyom itt", vagy "nem vagyok éhes, de megeszem, hogy el lehessen mosogatni a tálat". Ha a táplálkozás után az az érzésed, hogy túl sokat ettél, pont a felesleg fog ártani neked, hiszen az amit a hited ellen ettél.

Kerüld a gyors táplálkozást. Ha éhes vagy és gyorsan eszel, hajlamos vagy többet enni, mint amennyire szükséged van. A  kezdeti táplálék bevitel lassan emésztődik, így az éhség érzet lassabban csillapodik a vártnál. Hidd el, hogy az elegendő táplálék 10-15 perc múlva elveszi az éhségérzetet is. A lassabb táplálkozással van időd élvezni is amit eszel. A gyors és stresszes lelkiállapotban bevitt élelmiszerből a hasznos tápanyagokat nehezebben tudja a szervezet kiválasztani, mintha nyugodt, békés állapotban lennél. Ha szükséges, étkezés előtt tudatosan nyugtasd meg magad, használd a mély légzést segítségül, és ha már megnyugodtál, akkor állj neki étkezni.

Ne használd az evést soha stresszoldó stratégiaként. Ha feszült vagy inkább lazíts, imádkozz, vagy kezdj el énekelni. Ha a stressz miatt eszel, akkor hajlamos vagy feladni a változatos étkezést, és csak édességet enni, hisz az édesség növeli a boldogság hormonokat. De többet is fogsz enni, mint amennyit a szervezeted szükségesnek tart, így a felesleg szintén hited ellen való, tehát árthat neked. Hogyan lehet a stresszoldó stratégiánkat megváltoztatni azt egy másik cikkben írom meg.

Ha a fenti elveket betartod egészen biztos, hogy a táplálkozásoddal megalapoztad az egészségedet. Természetesen az egészség nem csak a táplálkozásodtól függ, hanem más testi-lelki működéstől is, de a táplálkozásod egészséges lesz az biztos. Az egészség egyéb összefüggéseit más cikkekben megtalálhatod itt a portálon.

Utolsó frissítés: 2011 június 03. (péntek) 09:54
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz! Ha bármelyik vallás, vagy gyülekezet bármely követője nem fogadja el Krisztust, annak neve nincs benne a Bárány Életkönyvében. Sok ember fog megdöbbenni, amikor eljő az elragadtatás ideje, de ők itt maradnak annak ellenére, hogy hívőknek tartották magukat.

Téves mondások

A szeretet jutalma az örök élet, a bűn zsoldja a halál! Ha Isten minden parancsolatát befogadtad, akkor se várj cserébe örök életet, mert a jutalmadat csak akkor kaphatod meg, ha feltétel és elvárás nélkül szolgálod az igazságot, ahogy a megváltód ezt tette. Ő azonban már az igaz törekvést is méltatja.