Ma 2024. március 04., hétfő, Kázmér napja van. Holnap Adorján és Adrián napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Az Isten felé való minden igaz törekvés végül elvezet Istenhez. Tartozzál bármelyik valláshoz, legyél hívő, vagy tudós, ha buzgón keresed az igazságot, minden bizonyára meg is találod.

Napi dilemma

Minden nap dönthetsz arról, hogy hiszel-e a halálban és követed őt a minden napi gondolataid, szavaid és tetteid által, vagy az örökkévalóságban hiszel és akként éled az életed.

Az élet célja PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 június 03. (péntek) 10:39

Egy beteg emberrel beszélgetek, aki segítségért fordult hozzám, ideje meg van számlálva. Teljes kétségbeesés és reménytelenség beszél belőle, könnyen felismerni, hogy lélekben már feladta a küzdelmet. Élni szeretnék – mondja nekem. Miért akar élni? – kérdezem tőle. A kérdésem meglepi.

Egy ideig hebeg-habog valamit, látszik, hogy valójában nem talál semmi indokot arra, hogy miért is kellene élnie. Mesél a családjáról, szinte mindenkivel haragban áll, kivéve az unokáját. Ő még csecsemő. Mesélek neki különböző lehetséges életcélokról, azoknak is különböző szintjeiről. Ő választ egyet, de érzem rajta, hogy nem tud azonosulni azzal a céllal, inkább a haláltól való félelme miatt érezte, hogy választania kell.

Ez a kis történet arra késztetett, hogy meséljek nektek is az élet céljáról, s levonjuk annak tanulságait. Az ember életcélja igen sokféle lehet, de a sokféle cél lelki értelemben jó kategorizálható. Vannak ösztön által vezérelt célok, mint például a létszükségletek megteremtése, a fészekrakás, vagy a szaporodás. Vannak az érzelmek által vezérelt célok, mint a munkában, vagy az adott társadalmi szerepben való kiteljesedés, annak lehető legmagasabb szintű megélése. Léteznek tudati célok, amelyhez tartozik a létezés magasabb igazságainak keresése, illetve a testi kötöttségek alóli felszabadulás. Ezen életcélok közül több egy időben is foglalkoztathatja az embert. Az, hogy milyen célt követ az ember, az a lelki fejlettségétől függ. Egyik cél sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, de mindegyik életcélnak megvan a maga kihívása, kockázata és következménye. Az viszont fontos, hogy egyetlen ember sem élhet sokáig, ha nincs életcélja, mivel az élet lényege az állandó változás, amit épp a kitűzött célok követése által tarthat fenn.

A pusztán ösztönök által vezérelt célok a kevésbé tudatos emberekre jellemző, előnyük, hogy tisztán testi adottságokkal beteljesíthetők, legnagyobb kockázatuk az, hogy az embert az anyaghoz való erős kötöttségekbe kényszeríti ez a cél, amelynek következménye a szenvedés. Az érzelmek által vezérelt életcélok feltételeznek némi tudatosságot. Előnyük, hogy az embert közösségekhez való alkalmazkodásra bírja, kockázata az, hogy az embert hamis elvekhez való túlzott kötöttségekben kényszeríti, érzelmeinek szélsőségei döntési szélsőségekbe taszítják, amelynek szintén szenvedés az eredménye. A tisztán tudati életcélok a lelkileg fejlett emberekre jellemző. Előnyük, hogy az ember képes pontosítani úgy az életcélját, hogy annak követése közben a lehető legkisebb szenvedést kelljen elviselni, illetve a testi kötöttségek alóli felszabadulással ez a szenvedés legyőzhető.

Isten és Krisztus a legmagasabb életcél betöltésére, a test és annak szenvedése alóli felszabadulásra hívta el az embert. Az elhívás így hangzott: „Legyetek szentek, mert én az Úr, szent vagyok” /3Móz 11:44/, illetve "Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes” /Mt. 5,48/. Az ígéret szerint pedig Isten ad mennyei testet mindazoknak, akik hűek voltak az elhíváshoz, amely nem romlandó.

A mindennapi életet élő számára az ígéret Krisztus eljövetelével, az elragadtatással valósul meg. Mivel ez az esemény akkor történik meg, amikor a földi lét lehetőségei bezárulnak, igen nagy kockázatot vállal magára, aki nem tűzte célul Isten ígéretének beteljesülését.

Utolsó frissítés: 2011 június 10. (péntek) 13:04
 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj a halálba vetett hitetlenségedtől. Ha a halálod pillanatában a fájdalmaidra gondolsz, a fájdalmak országába kerülsz. Ha a halálod pillanatában Istenre szeretettel gondolsz, Isten országába jutsz. Vigyázz, mert nem tudhatod, mikor üt a te órád.

Téves mondások

A hit szóra és cselekvésre bírja az embert. A helyes hittel élő ember ezért szavaiban és tetteiben is gyümölcsöző, míg a helytelen hittel élő ember nem hoz , legfeljebb csak vad gyümölcsöt, sorsa is csak szenvedés.