Ma 2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja van. Holnap Gedeon és Johanna napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Megismerni a végtelent az emberi aggyal nem lehetséges, de megélni azt, arra mindenki képes. Amikor elmúlik a kettősség kitágul a tér és megáll az idő, s beteljesedik Isten ígérete az öröklétről.

Napi dilemma

Minden nap eldöntheted, hogy a betegségedből meg fogsz gyógyulni, és a hited végrehajtja legfelsőbb akaratodat, vagy kétségbe esetten módszerről módszerre szállsz, s hitetlenséged miatt egyre kisebb az esély a sikerre.

A keresztény érzület PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 június 03. (péntek) 11:45

Sok ember van, aki kereszténynek mondja magát, de a legtöbbjükben nincsen meg a Krisztus bizonyságtétele. Hétköznap hit nélkül imádkoznak a fakanál forgatása közben, vasárnaponként a templomban vannak, de már a templomból hazafelé kibeszélik embertársaikat.

Az ilyen emberek meg fognak lepődni, amikor üt az óra, mert itt maradnak megenni saját főztjüket. Akkor rájönnek, hogy nem hit, hanem annak az illúziója tartotta őket az ördög fogságában. E cikk alapján azt is megérted, hogy a világ nagyhatalmai hiába csepegtetnek adományokat a rászoruló térségeibe, amíg a szándék nem az egységre utal, nem lesz béke a világon.

A keresztény érzületű ember akár azért, mert megértette, hogy csak ebben lehet felszabadulása, akár azért, mert hisz az isteni-krisztusi tanításokban, egységre törekszik minden emberrel. Az egységre törekedni azt jelenti, hogy nem szemben állni, hanem egymással együttműködni a teljességért. Mivel a végső valóság az, hogy „Egy Isten van és nincsen kívüle más”, az embernek csak azon törekvése szenteltetik meg, amely ezzel a valósággal harmóniában van.

Ennek megfelelően a keresztény érzületű ember nem áll szemben a szegényekkel, gazdagokkal, az elesettekkel, a kishitűekkel, a megtévesztettekkel, az eltévelyedettekkel, hanem belátja, hogy az ilyen emberek felemelése által, ő is emelkedik. Sokan azt mondják, hogy ez olyan nehéz. Igen! Főleg annak, akiben kevés az együttérzés, ráadásul abban hisz, hogy ez nehéz.

A helyes keresztény érzület az együttérzésen alapszik. A keresztény ember lehet, felismeri a másik hitbeli gyengeségét, azonban nem azon igyekszik, hogy azt megkösse, hanem arra igyekszik, hogy az alól felszabadítsa embertársát. A hamis ítélet, az általánosítás, a hamis feltételezés és az ezeket követő helytelen érzetek béklyóként nehezednek a másik emberre, hogy még nehezebb legyen számára megoldania élethelyzetét. A keresztény érzületű ember tudja, vagy érzi, hogy Istennél ő is akkor találhat kegyelemre, ha ő is megkegyelmez a másik embernek. Mert „Akinek van, annak adatik, akinek nincs, az is elvétetik, amije van”. Akinek van kegyelem, annak adatik kegyelem, akinek van segítőszándéka, annak a másik ember is segít.

Értsd meg, hogy nem akkor vagy keresztény érzületű, ha emberi parancsként követsz Isteni tanításokat. Ha megfelelő érzület hiányzik belőle, akkor az hiábavaló dolog. Az összes jó cselekedeted közül csak azt írják a javadra, amit abban a pillanatban teljes együttérzéssel és hittel cselekedtél.

Az együttérzés feltétele annak, hogy minden embertársadat szeretni tudd, ahogy a törvény előírja. Hisz a cselekedetedet és a szavaidat kontrollálni tudod, de a gondolatodat és az érzelmedet nem, vagy igen nehezen. Az együttérzésben azonban a másik embernek nem ártasz még gondolattal sem, hiszen nem az ítélet vezérel, hanem a jó szándék.

A hitetlen ember háborog, mint tenger, ha nem mondja ki, akkor belül őrlődik. Azonban az együtt érző embert Istenben vetett megrendíthetetlen bizalma és hite vezeti, így jutalma a folyamatos elégedettség és öröm. Így már nem kell jutalmat várnia Istentől, hiszen az erkölcsös élet maga teszi boldoggá. Boldog, aki ezt felismeri és képes önzetlenül szolgálnia az igazságot.

Utolsó frissítés: 2011 június 03. (péntek) 17:39
 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj az Istentagadó emberektől. Aki az igazságot tagadja, hogy mondhatna néked bármit is, ami igaz. Egy hívő ember a nem tudását Istentől vett hittel pótolja, így kétely nélkülivé válik. Egy hitetlen a nem tudását feltételezésekkel és általánosításokkal pótolja, sokan attól sem riadnak vissza, hogy hazudjanak saját "igazuk" bizonyítására.

Téves mondások

Az az ember szereti az Istent, aki igyekszik megismerni őt, aki bízik benne, és igyekszik ő maga is tökéletebbé válni, s nem az, aki félelemből, vagy szükségből vágyik rá, de nem cselekszi az ő tanítását.