Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Előbb megtanítom neked, hogy milyen gonosz vagy, azután megtanítom neked, hogyan válhatsz szentté. Ezt azért teszem, hogy soha többé meg ne tévesszen senki. Aki ismeri a gonoszt és ismeri azt, ami szent, mindent tud az életről.

Napi dilemma

Minden nap eldöntheted, hogy a betegségedből meg fogsz gyógyulni, és a hited végrehajtja legfelsőbb akaratodat, vagy kétségbe esetten módszerről módszerre szállsz, s hitetlenséged miatt egyre kisebb az esély a sikerre.

Miért aggódsz? PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 július 09. (szombat) 15:47

Amikor a problémájára megoldást kereső embert aggódni látok, legtöbbször felhívom a figyelmét arra, hogy higgye el az aggódás sötét úti társ: Mindenbe beleszól, de semmiben nem segít. Sokszor kapom azt a választ, hogy ő hisz, de… Ez a cikk értük íródott.

Csak az az ember aggódik, aki test szerint él. Ennél fogva az ember aggódása a legfeleslegesebb dolog a világon. Nem csak azért, mert az aggódás nem segíti túl egy élethelyzeten, és nem is azért, mert a hívő ember számára mindig van megoldása egy problémának, hanem azért, mert te nem vagy test. Lélek vagy, egy nem tudásban létező szellem. Ha kijutsz a nem tudás börtönéből, felszabadulsz a test kötöttsége alól. Akkor miért aggódsz?

Miért aggódsz a halál miatt? Azt gondolod, ha aggódsz, akkor nem jön el? Dehogynem, sőt sokkal gyorsabban, mintha nem aggódnál. Ha pedig félsz a haláltól, miért sietteted azt az aggódásoddal? Hallottál már olyan példát, hogy valaki puszta félelemmel legyőzte őt? Én is csak olyanról hallottam, hogy valakinek hittel sikerült. Miközben az aggódásoddal várod az elmúlást, elfelejtesz élni, és azt a kis időt is boldogtalansággal töltöd, amíg élhetsz. Nem butaság? Inkább élj néhány évig teljes életet, mint hosszú-hosszú éveket szentelve a boldogtalanságnak. Ugyanakkor, aki képes néhány évet teljességben élni, az elnyeri az örökkévalóság jutalmát is, azaz legyőzi a halált. Az örökkévalóság olyan szent dolog, amely azoknak adatik meg, akik nem hiszik a halál hatalmát.

Miért aggódsz az anyagi gondjaid miatt? Ha magadba roskadva aggódsz, akkor nem lesznek anyagi gondjaid? Ha szegénységeden nem segít az aggódás, miért nem keresel olyan lelki állapotot, amely segít: teljes meggyőződést abban, hogy Isten gondoskodik rólad és az ebben a hitben való megnyugvás. Ha sikerül kilépned az önsajnálat küszöbén, észreveheted, hogy az élet számtalan lehetőséget tartogat számodra, de te ahhoz az egyhez ragaszkodsz, amelyre éppen a sötétség leple borult. Az ember pedig sötétségben rosszul lát. Persze, ha végre szabadon engednéd azt a sötétséget, amely szegénnyé tett, visszakaphatnád azt az egy lehetőséget is, amelyhez ragaszkodtál. A hit olyan szent dolog, amely nem ismer lehetetlent, hiánya azonban maga a tehetetlenség.

Miért aggódsz a párkapcsolatod miatt? Te tetted olyanná, amilyenné vált. Férjedet, vagy feleségedet te akartad olyannak látni, mint amilyenek jelenleg, most hogy megkaptad, miért nem fogadod el? Ha pedig nem akarod elfogadni, akkor miért nem hiszel róluk olyat, amely neked is, neki is tetszene? Ha csak annyit megcselekedtél volna vele, amit te magad is kapni akarsz, akkor a kapcsolatod fénylene. Miért aggódsz a szüleid miatt, ők döntöttek az életükről, vagy halálukról. Az ő helytelen hitük ellen győzhet-e a te aggódásod? Miért aggódsz a gyermeked miatt? Ő az, amilyennek nevelted. Ha helyes hitet adtál, nem érheti baj, ha helytelen hitet neveltél belé, pusztán az aggódásod nem védi meg őt. A harmónia olyan szent dolog, amelyben az ember képes egységben élni önmagával, a környezetével, de legfőképpen önmaga és a környezete hitével.

Miért aggódsz, ha kritika ér? Ha van valóság alapja, a te érdeked, hogy belenézz abba a tükörbe, különben nem fogadod el az igazságot, így saját bukásodat okozhatod. Ha nincs valóság alapja, akkor miért nem elég neked a tudat, hogy a másik ember rágalmaz, miért annyira fontos, hogy harcolj vele? Aki hisz abban, hogy Isten tette az embert erőssé, vagy gyengévé, az azt is tudja, hogy a változás is Istenben lehetséges. Az önbizalom olyan szent dolog, amely az embert sebezhetetlenné teszi, gyógyszere minden sértettségnek és fájdalomnak.

Miért aggódsz a megoldhatatlannak látszó kihívások miatt? Ha egy problémára van megoldás, nem hasznosabb-e azt megkeresned a kesergés helyett. Ha nincs megoldás, akkor pedig egész életedben kesereghetsz, önmagadat ítéled örök boldogtalanságra. Ha van információd egy probléma megoldására, old meg. Ha nincs, kérj segítséget olyan embertől, aki ismeri a megoldás kulcsát. Tanulj, hogy minél több problémára legyen saját megoldási lehetőséged. Mindezek felett, aki hisz abban, hogy Istenben minden lehetséges, annak nincs megoldhatatlan problémája, csak türelem és állhatatosság szükségeltetik hozzá. A bölcsesség és a helyes tudás olyan szent dolog, amely kiterjeszti a szabadságfokodat.

Miért aggódsz afelől, hogy szeretnek-e az emberek. Isten kiválasztottjai szeretni fognak a bűneid ellenére is, az ördög katonái nem szeretnek bűnösen sem, és szentként sem. Akkor nem jobb-e, ha aszerint élsz, aki vagy, és nem aszerint, ahogy azt gondolod, hogy az emberek jobban elfogadnak. A szeretet olyan szent dolog, amit nem tudsz kapni, csak adni. Azonban, hogy megértsd a természetét, felül kell emelkedned a kapni akarás illúzióján.

Miért aggódsz, hogy az emberek elítélnek kifejezett szükségleteid, gyengeségeid, vagy hited miatt? Aki végigment a lélek útján és megoldotta életét, az nem ítélkezik rajtad, hanem segít saját tapasztalatából. Aki pedig maga sem oldotta meg az életét, gyűlölni fog azért, aki vagy, amit mondasz, amit cselekszel, függetlenül attól, hogy igazat mondasz-e vagy sem, önmagadat adod-e, vagy sem. Az igazság olyan szent dolog, amely felemel, ha hagyod érvényesülni, de ha ellene állsz, a mélységbe taszít.

Miért aggódsz, hogy felelősséget kell vállalnod szavaidért, tetteidért? Ha nem teszed, önmagad ítéletétől szenvedsz egy életen át, ha megteszed, legfeljebb a gyűlölködő emberek megvetésétől. Igaz keresztény ember azonban megért és segít megbocsátani magadnak. Ha pedig egy keresztény ember képes megbocsátani neked, mert ez az erkölcsi törvénye, mennyivel megbocsátóbb Isten, aki a törvényt alkotta. Miért dobod el ezt a kegyelmet magadtól? A szabadság olyan szent dolog, amelyben az ember képes kötöttségek nélkül beszélni, cselekedni és tettei következményei sem kötik gúzsba.

Miért aggódsz, ha ismeretlen kihívásokkal, ismeretlen elvekkel, ismeretlen lényekkel, vagy tárgyakkal találkozol? Ha az újra régi szabályokat húzol, vagy jól bevált sablonokkal akarod megérteni, biztosan nem fogod megismerni annak valódi természetét. Viszont, ha az új megismerése során el is buksz a felfedezés útvesztőjében, gyarapodni fogsz élménnyel, tapasztalatokkal és az új legközelebb már nem is lesz annyira újszerű. A végnélküliség (korlátoltság nélküliség) olyan szent dolog, amelyben az ember képes felismerni az Istennel való egységet.

Minden ember dönthet arról, hogy mit fogad el igaznak és mit nem. Lásd be, hogy aggódnod soha nem érdemes. Az élethelyzetedre a megoldást a bizalom, a helyes hit, és az ezekből táplálkozó szavak és cselekedetek fogják meghozni. Amikor a jelenlegi lelki állapotod helyes irányba változik, élethelyzetedre a megoldás is körvonalazódik. Az aggódás csupán egy pótcselekvés, amivel az ember a test szerinti tehetetlenségét igyekszik kifejezni. Te azonban tudd, hogy ami test szerint nem lehetséges, az lélek szerint igen. Aki Istent hívja élethelyzetének megoldásához, az ki is juthat a kelepcéjéből. Isten azonban csak az igazságban, a szeretetben, a békében és az erkölcsben ismerhető fel.

Utolsó frissítés: 2011 július 09. (szombat) 15:54
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz! A hit nem vak, nem süket és főleg nem tehetetlen. Aki nem keresi az igazságot, az meg sem találja, aki pedig nem találja azt, igaz ember nem lehet.

Téves mondások

A félelmed a múltban gyökeredzik, a vágyad pedig a jövődet köti meg, s e két erő elpazarolja minden erődet, hevíti az egód tüzes tengerét. Ha a jelenben élnél, boldog lennél. A jelen pedig csak mások önzetlen és spontán szolgálatában van. Ez teremt egységet Istennel.