Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Az Isten felé való minden igaz törekvés végül elvezet Istenhez. Tartozzál bármelyik valláshoz, legyél hívő, vagy tudós, ha buzgón keresed az igazságot, minden bizonyára meg is találod.

Napi dilemma

Minden nap titkolhatod, hogy mit tettél, és egész életeden átvezet a belső szenvedés, vagy elismered, hogy ki vagy, és szenvedésed lecsökken a jóvátétel idejére.

Az ige PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 július 24. (vasárnap) 11:04

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a keresztények, hanem például a zsidók is szentként tisztelik. Igaz ők, csak az ószövetség írásait. Ebben a cikkben az igével kapcsolatos téveszméket szeretném eloszlatni.

Sok kereszténytől hallom, hogy az a tanítás, amely nincs benne a Bibliában, az nem lehet igaz, mert a ige az egyetlen igazság. Aztán amikor akár a saját szavaimat az igével adatolom, akkor szememre hányják, hogy „akkor miért nem igével tanítod?”.

Kezdetben a zsidó nép számára csak Mózes könyvei álltak rendelkezésre. Izrael fiainak abból kellett erkölcsi életet élniük. Aztán jöttek kisebb-nagyobb próféták, akiknek szavait szintén lejegyezték. Ezek a próféták bűnt követtek-e el, hogy nem Mózes szavait idézték folyton? Aztán a következő próféták vajon bűnt követtek-e el azzal, hogy nem feltétlenül idézték akár Mózes, akár az előző próféták igéit? Vajon Krisztus bűnt követett-e el, hogy nem, vagy ritkán idézte az őt megelőző próféták igéit? És az apostolok? Pál apostol követett-e bűnt el azzal, hogy még Jézus igéit sem nagyon idézte, hanem saját szavaival térítette az embereket. Mindezek által a magyar Bibliák egészen biztosan nem ugyanazon szavakat használják, mint az eredeti szöveg, hiszen aki fordított már szöveget, tudja, hogy a nyelvi különbségek miatt nem mindig lehet tartani a nyelvi azonosságot. A fordítók arra törekednek, hogy a fordítás után a leírt kép, vagy tartalom maradjon ugyanaz. Ez nem csökkenti a magyar Biblia értékét.

Értsd, mit akarok mondani! A Biblia valójában nem egyszerre keletkezett, még ha a könyvnyomtatás kezdetén egyszerre is adták ki nyomtatott formában. Isten és a lélek ismerete nem abban rejlik, hogy valaki kívülről fújja-e a korábbi tanítok szavait, hanem abban, hogy megérti-e azokat. Ha megérti, és képes befogadni azt, akkor úgyis mindegy milyen módon képez mondatokat a tudásból, ha pedig nem érti meg, vagy nem képes befogadni, akkor az ige puszta ismerete nem segít rajta. Sőt, az ige ítéletet hoz fejére, hiszen ismeri a törvényt az ember, de nem követi azt, akkor mindaddig, míg ez fennáll, kettősségben van.

A Bibliában egyfajta csoportosítás szerint háromféle tartalmat találhatsz. Az egyik a lelki tanítások. A végső valóságról és annak eléréséről szóló ismeret. Egyfajta útmutató, hogy az Istenben felszabadulásra törekvő embernek legyen mankója az igazság keresése közben. Nem segít egyetlen hitetlen embernek sem, aki az igazságot nem kutatja és nem törekszik arra, hogy felismerje azt, hogy ő nem mulandó test, hanem örökkévaló szellem. A másik tartalom a próféciák. Valójában Isten akaratát fejezik ki, így ezek tekinthetők Isten igéjének. Aki nem veszi őket komolyan ellenáll az egyetemes erkölcsi rendnek, és az ilyen ember bukását okozza. Valójában itt sem a szavak fontosak, hanem a kép, amit lefestenek. Több eset is van a Bibliában, hogy különböző próféták ugyanarról a jövőről prédikáltak, mégis más szavakat használtak a próféciák során. A harmadik tartalom a „történetek”. Látszólag hasztalan információkat tartalmazó szavak, azonban két dologra mégis igen alkalmasak. Az igazság keresésben kezdő emberek számára adnak erkölcsi mintákat, illetve ellenőrizhetők általuk a próféciák hitelessége (hogy valóban megtörténtek).

Nem beszéltem a próféták és a te képzetbeli különbségeidről. A példának okáért hiába idézed a szeretetről Krisztus szavait, ha te folyton a vonzódást, vagy a féltést akarod érteni alatta. Az ige valódi értelme csak az igazság keresése során kerül napvilágra. Aki ismeri az igét, de annak értelmét nem keresi meg, aki az ige valódi hitként történő megélését nem teszi mindennapos rutinná, annak az ige ismeret marad, az ismeret pedig nem szabadít fel, sőt néha büszkévé, gőgössé tesz. A hitben még nem teljes ember számára ugyanakkor hasznos lehet az ige szó szerinti ismerete, amikor gondolataiba beférkőzik az ördög, és olyan sugallatokat kap, amelyről biztosan tudja, hogy nem helyesek. Ilyenkor a jól megválasztott igével, képes száműzni a sötétséget. A „meg van írva….” Kezdetű mondatok és az odaillő, helyes igéhez való ragaszkodás megmentheti az embert.

Láttam embereket, akik az igét arra használták, hogy elvegyék mások még meglévő hitét is, láttam, hogy öntelet, önmagukat kereszténynek nevező emberek az igével porba tapostak embereket. Higgyetek nekem, hogy meg is lesz a jutalmuk. Isten katonája az igét nem arra használja, hogy másokban kételyt ébresszen, hanem arra, hogy elvegye azt. Aki isten igéjét éles kardként használja, de nincs meg benne Krisztus bizonysága, akinek lelke nem szelíd és alázatos, annak az ige az ellenségévé válik, mert ítéletet hoz rá, ha eljön az idő. Ti ezért az igét ne fegyverként használjátok, hanem arra, hogy gyarapodni tudjatok lélekben, és segíteni tudjatok más embereken is, ha szükséges. Arra használjátok az igét, hogy meg tudjatok felelni az ördögnek, ha jő a kísértés.

„Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni” /Ján. 16.12/ - így szól Krisztus igéje. Sem ő, sem korábban Jehova nem tanította a végső valóságot, mert azt test szerint élő ember nem képes befogadni. Így azt csak az az ember érheti el, aki keresi az igazságot. A fenti ige nem azt jelenti, hogy minden ismeret, amiről a Biblia nem ír, el kell fogadni, mert ezt az igét az ördög is igyekszik kihasználni, hogy megtévesszen sokakat. Ha az értelmedet használod, és legalább az ígéretet megvizsgálod, úgyis eldöntheted, hogy melyik tanítás szolgálja az igazságot és az örök életet, és melyik nem. Krisztus olyan korban, amikor az emberek még nem csak a szájukkal, de a tettükkel is hittek Istenben, az örök élet szűk ösvényét tanította. Aki test és energia szerinti dolgokat tanít neked, az biztos, hogy Krisztus ellensége, mert az örökkévaló lélek mentes e korlátoktól. Az ilyen ember mindegy hogyan idézi Krisztust, vagy a prófétákat, hazugságaihoz akar megerősítést az ige félreértelmezésével. Isten emberének azonban nem szükséges az igét ismételgetnie, mert az örökkévalóságról, Isten és a lélek mindenhatóságáról tanít, és nem a mulandóságnak, és a korlátoltságnak állít emléket.

Utolsó frissítés: 2011 július 24. (vasárnap) 11:16
 

Napi figyelmeztetés

Óvakodj az Istentagadó emberektől. Aki az igazságot tagadja, hogy mondhatna néked bármit is, ami igaz. Egy hívő ember a nem tudását Istentől vett hittel pótolja, így kétely nélkülivé válik. Egy hitetlen a nem tudását feltételezésekkel és általánosításokkal pótolja, sokan attól sem riadnak vissza, hogy hazudjanak saját "igazuk" bizonyítására.

Téves mondások

Ne legyen, csak egy mércéd. Amilyen mércével mérsz a rokonoknak és ismerősöknek, olyan mércével mérj az idegeneknek és az ellenségeknek is. Ha követed ezt a törvényt, hamar eléred a mennyek országát.