Ma 2023. március 26., vasárnap, Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.

Szavazás

Te hogyan várod leghelyesebben Krisztus eljövetelét?
 

Lelki élet

Keresztény tabuk

News image

  Nem csak a keresztényeknél, hanem más vallásoknál is megfigyelhető, hogy vannak témák, amiről erkölcstelenség...

Bővebben

Az ige

News image

Keresztény gyülekezetben igen gyakran használt szó, az „ige”. A Biblia szavait nem csak a...

Bővebben

A mi Bibliánk

News image

Már meg sem lepődök, amikor egy állítólagos istenhívő ember a Biblia hitelességét, tartalmát vonja...

Bővebben

Keresztény csapda

News image

Minden vallásnak megvan a maga gyengesége. Vannak olyan vallások, amelyek a kereszténységnél jóval több...

Bővebben

More in: Lelki utak, Téveszmék, Bizonyosságok, Gyógytanácsok, Ördögi játékok

Egészség

A gyógyító megbocsátás

News image

A legtöbb ember fejében a megbocsátás szó kapcsán olyan ember jut eszébe, akire haragszik,...

Bővebben

A gyógyító ima

News image

Amikor az ember megbetegszik, gyakran Istenhez fordul segítségül. Van, akinek meghallgattatik és van, és...

Bővebben

Lélek szerinti gyógyulás

News image

A lélek szerinti gyógyulás a legnemesebb, mivel nemcsak a test gyógyulását idézi elő, hanem...

Bővebben

A test szerinti gyógyulás

News image

Ha egy test megbetegszik, a gyógyulásra igen sok lehetősége van. Lehetőség van lélek szerinti...

Bővebben

More in: Lelki egészség, Testi egészség

Életmód

Az ünnep

News image

Napjainkban a naptár minden egyes bejegyzésére jut egy, vagy több olyan dolog, amelyről az...

Bővebben

Feng Shui ítélete

News image

Az ember egykor szabad volt és éppen ezért boldog is. A (fél)tudás tette rabbá és...

Bővebben

21 nap

News image

Első indiai utam során történt mindaz, amit elmesélek Nektek. Remélem, hogy hasznos tapasztalat lesz mindannyiótoknak,...

Bővebben

Hajfestés

News image

Naponta találkozom olyan reklámokkal az utcák plakátjain, a kirakatokban, a médiában, amelyek különböző hajfestési technikákat...

Bővebben

More in: Táplálkozás, Sport, szabadidő, otthon, Munka, hivatás, Szépségápolás

Kapcsolatok

A párkapcsolatok sikere

News image

A hamis próféták szerint egy párkapcsolat sikerét a horoszkóp határozza meg, akkor lehet tartós,...

Bővebben

A „keresztény hódítás”

News image

A cím természetesen új fogalom a keresztény szótárban, valójában azt akarja sugallni, hogy miképpen...

Bővebben

Szexuális védelem

News image

Sok hívő ember számára okoz kételyt, hogy eldöntse, bűn-e a szexuális életben a védekezés. Ebben a...

Bővebben

Társkeresés

News image

Tegnap nézem a Fókuszt a TV-ben és számomra nem megdöbbentő hír hangzik el. Magyarország legnagyobb...

Bővebben

More in: Közösségek, Párkapcsolatok, Felebarátság, Család

Napi bölcsesség

Egy Isten van, és nincsen kívüle más. Boldog az az ember, aki törekszik, hogy megértse és átélje ezt az igazságot, amely egyben az egyetlen is az önvalóság tengerén.

Napi dilemma

Minden nap létrehozhatsz egy új felesleges kötést az életedben, kötődhetsz elvekhez, tárgyakhoz, vagy emberekhez, hogy hamis biztonságérzetet kapj, vagy csak az igazsághoz ragaszkodsz, és a hited elpusztíthatatlanná tesz.

Végtisztesség PDF Nyomtat Email
Írta: Administrator   
2011 május 10. (kedd) 06:25

Az utak mentén szerte az országban bálványok jelzik, hogy arat a halál, s hozzátartozók sokasága érzi úgy, hogy a valamilyen formában emléket kell állítani ott, ahol elvesztették szeretett hozzátartozójukat. A temetőkben is drága márványsírok, díszes szobrok és más mutatós motívumok jelzik, hogy az emberek minden tőlük telhetőt megtesznek, mások is lássák, mennyire szerették azt, akit elvesztettek.

Ha körbe nézel az Interneten, sok hamis dolgot találhatsz a halállal kapcsolatban. Virtuális gyertyaégetés pénzért, szívfacsaró megemlékezések versekben és jól hangzó idézetekben, illetve vigasztalások sokaságában. Ezt nevezi a büszke ember kegyeletnek. Sokan közülük életében sem tisztelte az elhunytat, de halálában sem képes arra, hogy a szeretet valódi hangjára hallgasson. A sötétség nem csak a fizikai világba, hanem a virtuális világba is terjeszti szellemiségét.

A lélekben halottak emelnek ilyen bálványokat a testi halottak számára, hiszen akiben ott él az örök élet csírája, pontosan tudja, hogy ezek mit sem jelentenek annak az embernek, akit elvesztettek. Igazából ezek csak azoknak fontosak, akik a bálványokat emelik.

Képmutató ember az ilyen tanításra rögtön kivágja magát és arra hivatkozik, hogy a halottnak szeretné megadni a neki járó végtisztességet. Nem is sejtik, hogy az ilyen magatartással nem kevesebbtől fosztják meg magukat, mint Isten felszabadító kegyelmétől.

Ha jól megvizsgálod a végtisztesség szót, akkor könnyen rájössz, hogy a tisztesség nem anyagi aspektus, így nem is hozható összefüggésbe anyagi bálványokkal. Tisztelni valakit annyit jelent, hogy elfogadni őt annak ellenére, hogy elveivel nem értek egyet. Aki egy halottnak meg akarja adni a végtisztességet az

  • számot vet az elhunyttal való kapcsolatával
  • megbocsájtja az elhunyt azon tetteit, amelyeket elkövetett
  • megbocsájtja magának azokat a tetteket, amelyeket az elhunyttal szemben elkövetett
  • lélekben elbúcsúzik és elengedi az elhunytat
  • berendezkedik arra, hogy az életet tovább tudja folytatni igazságban, szeretetben és békében.

A megbocsátás kapcsán tehát az emberben nem a fájdalom uralkodik el, hanem az öröm. Ez nem jelenti azt, hogy valaki a másik halálának örülne, hanem azt jelenti, hogy az ember felszabadítja tudatát azoktól a képzetektől, amelyeket az elhunyttal kapcsolatban esetleg fájdalomként élt meg. Ennek következtében az elhunytnak is szabadságot biztosít, hiszen a hozzátapadó elvárások és félelmek megbocsájtásával az elhunyt ember is szabadabbá válik és sok tettének sok következményétől szabadulhat meg.

Az ilyen jellegű cselekedettel az itt maradt hozzátartozó is szabadabbá válik, hiszen bizonyítja önmagának és Istennek, hogy valóban hisz az örök életben, hiszen tettével erre utaló magatartást folytatott. Aki fájdalmat él meg egy másik ember halála felett, az csak azt bizonyítja, hogy nem hisz a halál utáni létben, azaz a lélek örökkévalóságában.

A halottat el kell temetni, ez nem kérdés. A temetés lényege azonban elsősorban egészségügyi kérdés, hiszen a test maga nem azonos azzal az emberrel, akit életében ismertek szerettei. Mivel a lélek vég nélküli és örökké való, az általam vázolt végtisztességet bármikor és bárhol elvégezheti az ember. Akár sok-sok év múlva is, akár a lakhelyétől több ezer kilométerre is. Igaz ember azonban ezt a végtisztességet különlegesen bizalmas viszonyban, saját magányában adja meg, mert abban tud leginkább koncentrálni az elhunytra és önmagára.

„Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat: te pedig elmenvén, hirdesd Isten országát” (Lukács 9/59-60)- így figyelmeztet Jézus arra, hogy Isten az élők Istene nem a halottaké. Aki lélekben halott az a földön is fájdalommal éli meg a halálhoz tartozó eseményeket. Azonban aki él, annak a halálhoz Isten kegyelme társul és a megváltás gondolata. Mert a megváltó meghalt és feltámadt a halottak közül, bizonyította az emberiségnek, hogy igaz emberen a halál sem uralkodhat. Aki pedig ebben hisz, feltámad, ha eljön az igazság pillanata.

 

Utolsó frissítés: 2011 május 28. (szombat) 20:09
 

Napi figyelmeztetés

Vigyázz/ Ne attól félj, ami megtörténhet veled, hanem attól, hogy a félelmed miatt közben elfelejtesz boldoggá lenni. Ha megsértenek, ha elhagynak, ha bántanak, csak ideig-óráig fáj. Ha jó előre félsz, az lehet egész életedben fájni fog. Ha nem ismered a jövőt, minek szenvedésre ítélned magad?

Téves mondások

Egy Isten van, és nincsen kívüle más. Boldog az az ember, aki törekszik, hogy megértse és átélje ezt az igazságot, amely egyben az egyetlen is az önvalóság tengerén.